In 1986 had Philippe Bacquaert het idee de liefhebbers van FIAT 500's samen te brengen in één club. Een eerste bijeenkomst werd georganiseerd te Antwerpen.

Aanvankelijk heette de club "FIAT 500 CLUB ANTWERPEN" en werd opgericht op 25 oktober 1986. In 1986 verschijnt dan ook een proefuitgave voor wat later ons clubblad zal worden.   Dit kreeg het nummer 01 en is inmiddels een zeldzaam verzamelitem geworden. Het bestuur telt op dat ogenblik 3 leden en wordt bijgestaan door de clubfotograaf. 

De naam FIAT CLUB BELGIO duikt voor de eerste keer onofficieel op op het eerste clubblad van 1987. Vanaf mei 1987 krijgt de club een dubbele naam FIAT 500 CLUB ANTWERPEN -   FIAT CLUB BELGIO. In februari 1988 werd de naam FIAT CLUB BELGIO op de eerste plaats geschoven en krijgt de club een postbusadres dat verder werd gebruikt tot in 2000. Het is slechts begin 1989 dat de naam FIAT 500 CLUB ANTWERPEN volledig verdwijnt. FIAT CLUB BELGIO v.z.w. heeft zich vooral ontwikkeld rond het toeristisch gebeuren met de wagen, maar enkele snellere jongens weten zich goed te klasseren op diverse Europese circuits in oldtimer-racen zoals de COPPA MILLE, andere manifesteren zich dan weer tijdens diverse rally's.

Sedert het prille begin van de club komen al deze evenementen, vragen van de leden en andere verhalen aan de orde tijdens onze maandelijkse babbelavond, steeds de eerste donderdag van de maand te Antwerpen. Eind 1998 werden de eerste verkiezingen georganiseerd, waarbij het inmiddels twaalf man tellende bestuur herleid werd tot drie bestuursleden.

Een nieuwe tijdperk kon beginnen. In het jaar 1999 werd de club door het nieuwe bestuur, Erwin FEYEN, evenementen coördinator, Ivo t'JAMPENS, penningmeester en Pascal DE BRUYCKER, voorzitter, omgevormd tot een v.z.w. Deze belangrijke stap werd gezet om onze algemene belangen te vrijwaren. De club die vanaf dat ogenblik volledig gestructureerd werd, draait op drie bestuursleden, een redacteur en tal van vrijwilligers en vaste medewerkers, die zonder verplichting steeds paraat staan daar waar nodig. Aanvankelijk werd enkel de FIAT 500 in de club toegelaten, maar de vraag om met andere modellen te mogen toetreden was zo groot dat er snel beslist werd de andere FIAT - 25 plussers toe te laten in de club, vandaar een verantwoorde naamsverandering.

De club ontpopte zich snel tot een zeer actieve club die reeds van in de eerste vijf jaar, jaarlijks tussen de 225 à 275 leden telt.

Samen met enkele andere clubs was FIAT CLUB BELGIO aan de basis van de ondertussen zeer gewaardeerde CLASSIC CLUB RACE die zich jaarlijk afspeelt op het circuit van Zolder.

Jaarlijks stelde de club zich voor op diverse oldtimerbeursen zoals ANTWERP CLASSIC SALON, DREAMCAR Mechelen, RETROMOBILE te Brussel, GENTSE RETRO, BRUGGE, …

In 1996 heeft de club zijn tienjarig bestaan uitbundig gevierd op het domein DE STER te St.-Niklaas met een internationaal treffen. In 2011 werd dit herhaald in Puyenbroeck te Wachtebeke. De club is aangesloten bij de BEHVA - Belgian Historic Vehicle Association (voorheen B.F.O.V. - Belgische Federatie voor Oude Voertuigen), een overkoepelende organisatie die de belangen van haar leden behartigd. Eén van de voordelen waarvan de leden kunnen genieten is een voordelige premie voor een verzekering/pechverhelpingsformule.